Innvandrere oftest overkvalifisert

Fire av ti innvandrere med høyskole-utdanning er overkvalifisert for jobben. Det er dobbelt så mange som i resten av befolkningen.

Scanpix / Scanpix

Høyskoleutdannede innvandrere har rundt dobbelt så stor risiko for å være overkvalifisert som gjennomsnittet i hele befolkningen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).Nær 39 prosent av høyskoleutdannede nordmenn med innvandrerbakgrunn har yrker uten krav til høyskole. For Norges befolkning generelt ligger dette tallet bare på 19 prosent, konkluderes det i rapporten «Riktig yrke etter utdanning?».Langvarig relevant arbeidserfaring har heller ikke like stor effekt for yrket som for resten av befolkningen. Innvandrere er i størst grad overkvalifisert innen for tekniske fag. Her forekommer det ofte at personer med sivilingeniørutdanning jobber i stillinger som krever kortere ingeniørutdanning.Det er også et markant skille mellom innvandrere fra vestlige land og andre. Bare henholdsvis 26 og 31 prosent av innvandrerne fra Vest-Europa og Nord-Amerika er overkvalifiserte, mens over halvparten av dem fra Asia og Afrika ikke får fullt yrkesutbytte for utdanningen sin, melder SSB. (©NTB)