Mer enn 8.000 leger har flyktet fra Irak siden den USA-ledede invasjonen i 2003. Helsemyndighetene kan imidlertid trøste seg med at 800 av dem har vendt tilbake i sommer.Legene utgjør kun en liten del av de mer enn fire millioner irakerne som har flyktet fra landet i løpet av de fem siste årene. Iraks helseminister, Salih al-Hasnawi, mener likevel at de legene som tross alt har vendt hjem kan sende et signal til andre legeflyktninger om at sikkerheten er bedret betraktelig.Al-Hasnawi leker nå med tanken om å opprette en «hvit sone» i et område av Bagdad der det ligger fem store sykehus.
Vil sikre sykehusområde
Navnet «Den hvite sonen» spiller på den såkalte «grønne sonen», høysikkerhetsområdet i hovedstaden som blant annet huser utenlandske hjelpeorganisasjoner og ambassader.- Vi ønsker at militæret skal stå for sikkerheten slik at vi kan hente inn leger utenfra. Dette kan bli et første skritt på veien mot å få flere leger til å vende hjem, sier al-Hasnawi.8.000 leger har forlatt jobbene sine i det offentlige helsevesenet siden invasjonen for fem år siden. En av årsakene var at flere av voldsbølgene hadde Iraks eliter som mål, deriblant leger.