Det er knyttet spesielt stor spenning til boligprisutviklingen i august. I tillegg til januar er nemlig august måneden med tradisjonelt høyest prisvekst. Klokken 11 i dag slippes tallene som viser utviklingen, skriver Finansavisen.- Vi må ha oppgang i boligprisene i august, ellers vil markedet ende i minus i 2008, uttalte NEF-leder Christian Dreyer til Aftenposten i forrige måned.Før helgen kom Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) invitasjon til dagens presentasjon. Den ene setningen i invitasjonen lyder slik: «Boligprisene opp i august, men trenden fortsetter». Med andre ord fortsetter den negative pristrenden når det korrigeres for sesongvariasjoner, selv om de reelle prisene har økt noe.
- Kan bli kraftigere
- Sjansen er dramatisk mye lavere for at vi vil se en prisvekst utover høsten, men jeg er ikke helt sikker ennå. Når vi ser prisutviklingen for august, har vi nok fasit. Spør du meg nå, tror jeg fasiten vil ende på null prosent vekst i år, sa Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) til Finansavisen i slutten av juli.Ek er tydelig på at det er de sesongkorrigerte tallene som skal legges til grunn for vurderingene.- Vi opererer alltid med de sesongkorrigerte tallene. Jeg har ikke sett statistikken ennå, men hvis det kommer dramatiske utslag, kan fallet bli enda kraftigere for resten av året.Fra juli i fjor til juli i år har boligprisene falt med 3,3 prosent. Hvis man i stedet regner gjennomsnitt mot gjennomsnitt i de to årene, er prisnedgangen på 1 prosent. Nå begynner det å bli liten tid til å rette opp trenden før det nye året begynner.I helgen lå det 19.500 boliger til salgs på Finn.no. Antallet har aldri vært høyere på denne tiden av året.