Det siste året har det vært en markant økning i tallet på asylsøkere som kommer til Norge. Og selv om politikerne høylytt krever at de må ut igjen så fort som mulig, er dette svært vanskelig, ifølge Politiets utlendingsenhet.En hovedgrunn er at de fleste som kommer, verken har pass eller andre reisedokumenter, skriver VG. Politiet har derfor en omfattende og langvarig jobb med å dokumentere hvem de er. Og selv med en sannsynlig identifisering er det ikke alltid lett å sende en uberettiget asylsøker ut av landet. Det antatte hjemlandet må først gå med på å ta imot vedkommende - det vil si utstede et pass.- Retur er krevende. For eksempel har ikke alle land et sentralt folkeregister som kan kontrollere identitet, sier informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet.En god del asylsøkere, spesielt fra Eritrea, forsøkere også å hindre identifisering ved å skjære, slipe eller svi av fingertuppene sine. Dette har imidlertid ingen hensikt, fordi asylsøkerne vil bli fengslet fram til sårene har grodd igjen, noe som normalt tar rundt tre uker, ifølge politiet. (©NTB)