Tysk gigantforbund krever 8 prosent

Verdens største fagforbund, tyske IG Metall, krever 8 prosent i lønnstillegg for sine 2,3 millioner medlemmer. Forbundet avviser at den globale finanskrisen gjør et slikt lønnskrav urimelig.

Michael Ballack og Angela Merkel - Foto: Scanpix

Kravet som ble lansert tirsdag, er det høyeste de tyske metallarbeidernes organisasjon har satt fram på 16 år. Det lanseres samtidig som veksten i den tyske økonomien dabber av, og tolkes som forvarsel om et svært vanskelig lønnsoppgjør.Forbundsleder Berthold Huber mener gode tider for Tysklands metall- og elektroindustri gjør lønnskravet forsvarlig. Ifølge IG Metall-lederen holder forbundets medlemmer «verdens sterkeste eksportlokomotiv» på skinnene og i full fart framover.Arbeidsgiverforeningen Gesamtmetalls leder Martin Kannegieser avfeier forbundets lønnskrav som helt urealistisk. IG Metall lukker øynene for at verdensøkonomien befinner seg i en krise der alle må vise nøkternhet, sa Kannegieser tirsdag. (©NTB)