- Bør godta gamle kaffetraktere som sikkerhet

Pengemarkedsrentene går fullstendig bananas. - Gjedrem må tillate brukte kaffetraktere som sikkerhet nå, sier Jan Andreassen.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem - Foto: Scanpix
Politikk

Pengemarkedsrentene økte 141 punkter til 9,13 prosent i går. Også overnattenrenten økte kraftig, opp over 1 prosentpoeng til 7,66 prosent.- Norges Bank må senke kravene for å gi bankene F-lån og pumpe ut mye mer, mener Jan Andreassen og Frank Jullum.- Det holder ikke å si at de gjør så godt de kan. Norges Bank har også ansvaret for den finansielle stabiliteten. Da må de gjøre mer. Det er kun Norges Bank som kan kontrollere korte renter, sier sjeføkonom Andreassen, og viser til Danmarks Nationalbank for løsningen:- Norges Bank må tillate nesten hva som helst i pant fra bankene for å få F-lån. Danskene godtar nå unoterte aksjer som pant. Jeg holdt på å si at Norges Bank må tillate brukte kaffetraktere, bare de får ut nok likviditet.Renten på F-lånene er 6,75 prosent, altså langt under markedsrenten. Men selv etter at Norges Bank gradvis har økt likviditetstilførselen og nå utsteder F-lån over tre måneder, er det langt ifra nok.- Det hjelper ikke med korte penger, det er for lite cash i makro og likviditeten når for få aktører. Nå må Norges Bank i hvert fall tilføre likviditet over årsskiftet, helst til ut i februar, sier Andreassen til Finansavisen.Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er inne på samme løsning som Andreassen.- Rentehoppet i pengemarkedet skyldes et ekstrembehov for dollar. Vi følger bare etter. Fed må tilføre mer dollarlikviditet og Norges Bank må tilføre dollar- og kronelikviditet, sier Jullum.- Nå har ikke norske banker tilstrekkelig sikkerhet til å låne mer til 6 ,75 prosent, men Norges Bank kunne følge etter Danmarks Nationalbank og Fed, som har senket kravene til pant.

Nyheter
Næringsliv