Senatet godkjente atomavtale med India

Senatet i USA godkjente onsdag en avtale om sivilt atomsamarbeid med India. Vedtaket er en viktig seier for president Bush.

George W. Bush - Foto: Bloomberg / Finansavisen
Politikk

Senatet i USA godkjente onsdag en avtale om sivilt atomsamarbeid med India. Vedtaket er en viktig seier for president George W. Bush.Avtalen er allerede godkjent av Representantenes hus, og dermed trenger loven bare presidentens underskrift. Den gjelder sivilt atomsamarbeid og opphever et over 30 år langt forbud mot salg av amerikansk atomteknologi og reaktorbrensel til India.USA innførte dette forbudet etter Indias første atomprøvesprengning i 1974.StrategiskBush-administrasjonen understreker at avtalen sikrer et strategisk partnerskap med verdens største demokrati, samtidig som det åpner et svært verdifullt marked.Samarbeidet kan bety milliardkontrakter for amerikanske firmaer.Bush har kjempet hardt for avtalen og gjort et atomsamarbeid med den asiatiske stormakten til et av sine viktigste utenrikspolitiske satsingsområder.- Dette vil styrke vår globale ikkespredningsinnsats, beskytte miljøet, skape arbeidsplasser og hjelpe India møte det økende behovet for energi på en forsvarlig måte, sier Bush om onsdagens vedtak.

Nyheter
Politikk