SV kan droppe dissens om jagerfly

Om Arbeiderpartiet presser gjennom et kjøp av amerikanske kampfly i regjeringen, tyder mye på at SV vil godta det uten dissens.

Politikk

En sentral SV-kilde sier til Dagsavisen at det er helt uaktuelt for SV å ta dissens på flykjøpet, et knapt år før valget.19. desember skal regjeringen bestemme seg for om den vil kjøpe det svenske kampflyet JAS Gripen eller det amerikanske JSF.Det er ingen hemmelighet at de svenske flyene foretrekkes i SV. Det har vært antydet at flykjøpet kan bli en svært splittende sak i regjeringen, men nå tyder svært mye på at de rødgrønne kommer til å stå samlet.Hallgeir Langeland, profilert stortingspolitiker på SVs venstreside, viser til at SVs primære standpunkt er å ikke kjøpe kampfly i det hele tatt, og han har ingen tro på at det svenske JAS Gripen er et reelt alternativ for regjeringen.- Det er ikke mulig å kjøpe noe annet enn amerikansk. Industrien er så innvevd i resten av det norske militæret, og NATO-integrasjonen gjør at det kommer til å bli amerikansk, er hans analyse.Noen dissens vil han ikke diskutere.- Det er irrelevant å diskutere dissens nå, sier Langeland, selv om han ikke utelukker at det kan bli aktuelt senere. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv