2008 ble et varmt år

Middeltemperaturen i Norge fjor lå 1,4 grader over normalen og er den sjuende høyeste som er registrert.

Foto: Scanpix

Middeltemperaturen lå over normalen i alle deler av landet i fjor. Størst avvik hadde deler av Østlandet, der middeltemperaturen i 2008 lå opp mot 2,6 grader over normalen på enkelte stasjoner, viser tall fra Meteorologisk institutt.I Nord-Norge lå desembertemperaturen hele 3,9 grader høyere enn normalen. Banak i Finnmark registrerte ny rekord for maksimumstemperatur med 10,1 grader den 29. desember. Den forrige rekorden i Banak var 10,0 grader, satt i 1990.UnormaltFolk på Utsira i Rogaland opplevde i fjor sitt nest varmeste år siden målingene startet der i 1867. Her endte middeltemperaturen for hele året på 9,0 grader. Kysten fra Rogaland til Østfold hadde høyeste middeltemperatur, hvor Lindesnes fyr i Vest-Agder og Kvitsøy i Rogaland var varmest, begge med 9,3 grader.Den høyeste temperaturen en enkelt dag i fjor ble målt i Trysil i Hedmark og var på 33,8 grader. Den laveste temperaturen hadde Cuovddatmohkki i Finnmark, med minus 38,7 grader.NedbørNedbørsmessig var 2008 et ordinært år. Store deler av Trøndelag, Nordland, Troms og kyststrøkene Finnmark fikk mindre nedbør enn normalt.Takle nedbørstasjon i Sogn og Fjordane opplevde mest nedbør i 2008: Her falt det 3.373 mm i løpet av året. Saltdal i Nordland fikk minst nedbør av værstasjonene i 2008, med 164 mm nedbør.Meteorologisk institutt sendte ut fem varsler om ekstremt vær i løpet av 2008. (©NTB)