Årets influensavaksine treffer godt

Årets influensavirus er svært likt det som er i vaksinen. Det er dermed godt håp om at de som har vaksinert seg, vil være godt beskyttet.

Influensa - Foto: Scanpix

- Genetisk sett er likheten mellom virus og vaksine slående. Det er influensavirus A med subtypen H3N2 som slår til i år. Og det er også veldig likt det viruset vi hadde for to vintre siden, så de som gjennomgikk influensasykdom da, skulle ha gode sjanser for å slippe unna nå, sier seniorforsker Olav Hungnes i Nasjonalt folkehelseinstitutt til NTB.Årets influensavirus er av den typen som kan utvikle seg til å bli en stor epidemi, men det er absolutt ikke sikkert at det skjer.- Foreløpig er det ikke snakk om noen epidemi på landsbasis. Vi er under den alminnelige utbruddsterskelen, sier Hungnes. Han understreker at det ennå ikke er for seint å ta vaksine, men det begynner å haste.Folkehelsa får nye tall om influensasituasjonen torsdag denne uka. I jule- og nyttårshelgen er det tradisjonelt vanskelig å overvåke situasjonen.- Før jul hadde vi inntrykk av at det var ganske mye influensa i Kristiansand-området, men for øvrig har det vært mer spredt, konstaterer Hungnes.En slektning av viruset som dominerer i år, slo også til for fullt i sesongen 1999-2000. Da startet utbruddet i uke 51 og nådde toppen de to første ukene i januar.De siste fem årene har influensaen toppet seg i slutten av februar - begynnelsen av mars. (©NTB)