Gates ber om 500 mrd. ekstra til krig

USAs krigføring i Irak og Afghanistan kommer til å koste nesten 500 milliarder ekstra i år, anslår forsvarsminister Robert Gates.

Irakisk Gutt - Foto: iStockphoto

Beløpet kommer på toppen av de 460 milliarder kronene som allerede er bevilget.Om Gates får ønsket sitt oppfylt av den amerikanske kongressen, vil USA ha brukt i alt 6.500 milliarder kroner på krig siden 2001.I et tre sider langt brev til lederen av underkomiteen for forsvarsbevilgninger i Representantenes hus, John Murtha, opplyser Gates at ekstrabeløpet på snaue 500 milliarder er nødvendig for å finansiere nye operasjoner, erstatte utslitt og tapt utstyr, samt nye forsyninger.Laveste på to årDe samlede krigskostnadene kan dermed komme opp i nærmere 960 milliarder kroner, noe som likevel vil være det laveste på to år.Gates påpeker at anslaget hans ikke inkluderer den massive styrkeøkningen i Afghanistan. USA har planer om å øke antall soldater i landet fra 32.000 til rundt 60.000.Økningen i antall Afghanistan-soldater er ennå ikke vedtatt av kongressen, og dermed ikke med i Gates regnestykke.(NTB)