Giske vil avbryte TV med mer reklame

Kulturminister Trond Giske (Ap) mener vi trenger flere reklameavbrudd på norske tv-kanaler.

Trond Giske - Foto: Scanpix

Kulturminister Trond Giske (Ap) mener vi trenger flere reklameavbrudd i filmer og dramaserier.Flere reklamepauser vil gi større produksjon av norsk TV-drama, mener Giske.- TV-kanalene er de viktigste bestillerne av dramaserier, og er det ikke regningssvarende for dem å vise serier, blir seriene heller ikke laget. Seerne får serier med 25-minuttersepisoder eller realityprogrammer, i stedet for norsk TV-drama, sier Giske til Dagens Næringsliv.Han gjør det klart at han ikke ønsker fem minutters reklamepauser hvert tiende minutt i løpet av en film.- Det jeg ser for meg er at reglene kan tillate ett avbrudd med reklame i halvtimen i dramaserier og filmer, men vi vil diskutere regelverket med alle involverte parter, sier han.Giskes forslag skal nå ut på høring.Han vurderer også å begrense reklamemulighetene.- En mulighet er at filmprodusenter og regissører får vetorett, og kan bestemme at deres film ikke kan avbrytes av reklame, sier ministeren.Regelverket tillater ikke i dag at film og dramaserier kan avbrytes med reklame på norsk TV. Årsaken er at den kunstneriske opplevelsen ikke skal stykkes opp for seerne.Giskes forslag om å tillate reklame vekker derfor harme hos norske filmregissører. Norsk Filmforbund, som organiserer 150 regissører, mener Giske bør spørre TV-seerne om deres mening.TV-kanalene gnir seg derimot i hendene over muligheten til å sende mer reklame. TV 2 og TVNorge er klare til å øke reklamemengden allerede i vår dersom Giskes forslag blir gjennomført.