Kraftig økning i ledigheten i Tyskland

Arbeidsløsheten i Tyskland økte kraftig i desember. Rundt 114.000 sluttet seg til køene utenfor arbeidskontorene, og igjen står over tre millioner tyskere uten arbeid.

Tysk forbundskansler og CDU-politiker Angela Merkel - Foto: Scanpix

Analytikere hadde ventet at når tallet var justert for sesongbetingede svinginger, ville økningen bli på rundt 10.000. I stedet ble den sesongjusterte økningen nesten dobbelt så stor med 18.000, viste tall fra arbeidsdirektoratet i Nürnberg onsdag.- Desembertallene viser at den økonomiske krisen har nådd arbeidsmarkedet. Dette legger også en demper på vår optimisme for 2009, sa det tyske arbeidsdirektoratets sjef Frank-Jürgen Weise da han la fram de nye ledighetstallene onsdag.I oktober og november falt den tyske ledigheten for første gang på mange år til under tre millioner. Men utviklingen har snudd, og 7,4 prosent av arbeidsstyrken er nå uten sysselsetting - mot 8,1 prosent på samme tidspunkt i fjor. 3,1 millioner er nå uten arbeid.Økonomer spår at statistikerne senere i uken vil melde om et fall i industriproduksjonen på 2 prosent og at tallet på nye bestillinger til fabrikkene har gått ned med 1,6 prosent. Den høye eurokursen rammer tyskerne hardt og gir tilbakeslag for eksportnæringene. (©NTB)