Krisemøte i EU om gasskonflikt

Det tsjekkiske formannskapet i EU har innkalt til ekstraordinært krisemøte om gasskonflikten mellom Russland og Ukraina. Polen melder om nedgang i gassleveransene.

En arbeider på et av Gazproms anlegg - Foto: Scanpix

- Vi har kalt inn til et ekstraordinært møte mandag, opplyste en tsjekkisk talsmann fredag.Hensikten med møtet er å utveksle informasjon og samordne EUs reaksjon på situasjonen.Gazprom anklager Ukraina for å stjele gass fra leveransene til Europa, noe Ukraina avviser.Fredag kveld meldte Polens distributør av naturgass at det er registrert en nedgang i leveransene fra Ukraina til Polen på 6 prosent, skriver nyhetsbyrået AFP.Tidligere samme dag sa en talsmann fra Tsjekkia, som nylig tok over formannskapet i EU, at EU ikke vil gripe inn i gasskonflikten mellom Russland og Ukraina så lenge gassen kommer som den skal til Europa.Den russiske energigiganten Gazprom stengte torsdag gassleveransene til Ukraina etter at den gamle leveranseavtalen hadde utløpt. Ukraina og Gazprom har ikke klart å bli enige om en ny avtale, blant annet strides de om prisnivået og gammel gjeld.Europa er helt avhengig av russisk gass, og ledningene som transporterer gassen til det europeiske markedet, går gjennom Ukraina. (©NTB)