Obama: 1.000 dollar i skattelette til nesten alle

95 prosent av alle vanlige amerikanere skal få en skattelette på nærmere 7.000 kroner.

Barack Obama - Foto: Scanpix

Det lover påtroppende president Barack Obama.Han sier også at det går fra vondt til verre for USAs kriserammede økonomi om det ikke iverksettes drastiske mottiltak så raskt som mulig, sier påtroppende president Barack Obama.Obama arver en økonomi som allerede har vært i resesjon i over et år. I en tale torsdag sier Obama at resesjonen vil vare i årevis uten mottiltak, og at arbeidsløsheten kan stige til over 10 prosent.- Jeg tror ikke det er for sent å endre kurs, men det blir det om vi ikke går til drastisk aksjon så fort som mulig, sier Obama i en tale han skal holde på George Mason-universitetet i Virginia torsdag. Teksten er sendt ut på forhånd.- For hver dag vi venter, peker fingrer eller nøler, vil flere amerikanere miste jobben, og flere familier mister sine sparepenger. Vår nasjon kan synke dypere ned i en krise som til slutt ikke lenger er mulig å reversere, advarer Obama.Nødvendig krisepakke Vel en uke før han innsettes som ny president, trapper han dermed opp innsatsen for å få støtte for den omfattende krisepakken han planlegger.I flere måneder har han samarbeidet med Kongressen om å utarbeide krisepakken som trolig kommer på rundt 800 milliarder dollar, og som han håper å få vedtatt innen midten av februar.Pakken skal omfatte både skattelette og store offentlige investeringer i bygging og reparasjon av veier, bruer og skoler. Den skal også finansiere prosjekter for fornybar energi og budsjettstøtte til kriserammede delstater.Obama understreker at situasjonen nå er så alvorlig at den private sektoren ikke kan gjøre mye for å endre på den. Bare staten kan bidra med det som trengs for å få USA ut av krisen, sier han.Talen på George Mason-universitetet markerer den fjerde dagen på rad at Obama insisterer på det presserende behovet for å gjøre noe med krisen, som er den verste i USA siden depresjonen i 1930-årene. (©NTB)