Piller velter budsjett

På ti år er sykehusenes utgifter til legemidler doblet. Det gir budsjettsprekk.

Foto: Scanpix

Årlig brukes det nå legemidler for rundt tre milliarder kroner ved norske sykehus. Dette er dobbelt så mye som i 1999. I samme periode er også NAVs utgifter til medisiner steget kraftig. Bare fra 1999 til 2006 var veksten på over 35 prosent målt i 2006-kroner, skriver Bergens Tidende.I 2008 sprakk Haukeland universitetssjukehus' medisinbudsjett med 20 millioner kroner. Medisinkostnadene har bidratt til at Helse Bergens budsjett har sprukket flere år på rad.- De siste fire årene har vi hvert år plusset på medisinbudsjettet med vel 30 millioner kroner. Likevel har det årlige overforbruket ved sykehuset vært på mellom 10 og 15 millioner kroner, sier viseadministrerende direktør Anne Sissel Faugstad.Det er først og fremst den økte bruken av kreftmedisiner, revmatismemedisiner og MS-medisiner som bidrar til at medisinbudsjettet fyker i været på Haukeland.- Å dekke de økende utgiftene til legemidler, er en av de store utfordringene sykehusene står ovenfor. Staten forutsetter at det skal skje ved effektivisering. Men dette blir vanskeligere og vanskeligere for hvert år. Andre finansieringsløsninger for å dekke de stigende utgiftene er derfor nødvendig i fremtiden, sier Faugstad.Det økte forbruket forklares blant annet med en økning i antall eldre mennesker med flere sykdommer, og at antallet sykdommer og lidelser som kan behandles med legemidler øker. (©NTB)