Rekordmange fikk nye reservedeler i fjor

Rekordmange innbyggere her i landet fikk i fjor kroppslige reservedeler, men helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) mener det er behov for enda flere organdonorer.

Bjarne Håkon Hanssen Foto: Scanpix

I fjor fikk 425 pasienter nytt organ i Norge. Det er det høyeste tallet noensinne, og utgjør en økning på 6 prosent fra 2007, skriver Dagbladet.Styreleder Gisle Nødtvedt i Stiftelsen Organdonasjon er glad for utviklingen, men er ikke fornøyd.- Nå er det på tide at regjeringen setter en tidsfrist for når de skal nå målene sine når det gjelder organdonasjon. Det målet blir ikke nådd med mindre en setter av tilstrekkelige ressurser, sier Nødtvedt.I dag er det 21 donasjoner per 1 million innbyggere. Regjeringens mål er å få 30 donasjoner per 1 million innbyggere.- Jeg er stolt over økningen og tror den delvis skyldes at vi er blitt flinkere til å kommunisere med pårørende. Stadig flere blir spurt på sykehusene nå, sier Hanssen, men legger til at økningen skulle vært høyere enn 6 prosent.- Vi skal ikke hvile på laurbærene, men jobbe systematisk videre, sier han. (©NTB)