Vanskeligere å få adoptere barn

Det blir stadig vanskeligere å få adoptere barn. Flere store adopsjonsland har strammet inn praksisen for hvem som får adoptere.

Foto: Marine Harvest

Store adopsjonsland som Kina, Sør-Korea og Colombia strammer grepet. Ikke siden 1983 har norske par adoptert færre barn fra utlandet, skriver Vårt Land.- Situasjonen er ganske dramatisk, sier Øystein Gudim, daglig leder i Adopsjonsforum. Nye tall viser at det i 2008 ble hentet 305 barn til Norge. Det er en nedgang på nesten 30 prosent fra året før.- En må helt tilbake til 1983 for å finne lavere tall. Vi har over 1.000 familier i systemet som ønsker å adoptere. Da sier det seg selv at ventetidene blir lange, forteller Gudim.Den viktigste årsaken er at store tradisjonsrike adopsjonsland som Kina, Colombia og Sør-Korea aktivt jobber for å begrense utenlandsadopsjonen.- I mange land ser vi en velstandsutvikling. Da synker behovet for å adoptere til utlandet. Vi ser også at det satses mer og mer på innenlandsadopsjon i disse landene, forteller Gudim.I tillegg har Kina endret reglene for hvem som kan adoptere fra landet. Søkere må nå ha vært gift i minst to år før, og har en vært gift én gang før, øker kravet til fem år.Gudim påpeker samtidig at antall barn som trenger familie, er større enn noen gang.- Problemet er bare at de landene som trenger det mest, ikke har et lovverk og system som gjør adopsjon mulig, forteller Gudim. Han sier dette spesielt gjelder land i Afrika. (©NTB)