En halv million deltok i St. Patricksfeiring i Dublin

Finanskrise og andre problemer så ut til å være glemt da en halv million mennesker feiret St. Patricks Day i Dublins gater tirsdag.

Foto: CC
Politikk

- Til helvete med resesjonen! La oss danse! ropte en av gategjøglerne som bidro til å få opp stemningen på Irlands nasjonaldag.Irland er hardt rammet av den globale økonomiske krisen etter år med kraftig vekst. Nå er arbeidsløsheten oppe i over 10 prosent, regjeringen øker skattene og kjører med budsjettunderskudd for å holde hjulene i gang.I det strengt katolske landet er det også de som mener at krisen er ment å vekke en befolkning som hevdes å ha glemt sine gamle verdier.- Kan vi ikke som Patrick innrømme at vi har forsømt oss ved å sette Gud på sidelinjen? Hvor fører denne opptattheten av personlig rikdom og suksess oss? Hva har oppløsningen av familien og samfunnet gjort med vår lykke? sa kardinal Sean Brady i en preken til ære for Irlands egen beskyttelseshelgen.Samtidig var irske ledere på besøk i USA der de feiret dagen sammen med president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton.Obama skrøt blant annet av folket i Nord-Irland som har vist massiv støtte til fredsprosessen etter at to britiske soldater og en politimann ble drept av IRA-utbrytere. Han understreket også at USA og Irland har dype historiske bånd, og at irene har bidratt betydelig til USAs historie.Blant politikerne som besøkte Washington, var Irlands statsminister Brian Cowen, utenriksminister Michael Martin, samt Gerry Adams, som leder det republikanske partiet Sinn Féin i Nord-Irland. (©NTB)

Nyheter
Politikk