Får ikke være med på rentefesten

- Vi bør være godt innenfor 60-prosentgrensen. Vi har 5,3 prosent rente, sier Karoline Slettebø.

Illustrasjon, leiligheter. Foto: iStockphoto
Politikk

Borettslagene får ikke være med på rentefesten, skriver Aftenposten, og viser til minst 0,5-1,0 prosentpoeng høyere renter enn for personlige boliglån.- Styreledere i borettslag ringer hit og forteller at de har høyere rente på gjelden til borettslaget enn på sitt eget private lån til innskudd, enda det private lånet har dårligere sikkerhet, sier finansdirektør Helge Lem i Obos.- Vi burde hatt lavere rente Avisen trekker frem borettslaget i Thurmanns gate 10 på Sagene, som har 102 leiligheter (de fleste 3- og 4-roms) og et felleslån på 42 millioner kroner.- Vi bør være godt innenfor 60-prosentgrensen. Vi har 5,3 prosent rente, sier styreleder Karoline Slettebø, som vurderer en 3-roms i borettslaget til ca. 2,5 millioner kroner, pluss 400.000 i fellesgjeld. Borettslaget har også penger på bok.- Jeg har hørt om andre borettslag med langt høyere belåning som har fått tilbud om renter fra DnB NOR på under 5-tallet, sier styrelederen videre til Aftenposten.Bankens forklaring Informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea sier borettslag behandles som bedriftskunder, og at lånene vurderes annerledes enn overfor personkunder fordi banken ikke har en personlig låntager å forholde seg til.- Hvis en borettshaver misligholder sitt private lån, får banken adgang til leiligheten. Når banken låner ut til borettslaget, har den ikke tilgang til verdiene tilknyttet leilighetene, skriver han i en e-post til avisen.

Nyheter
Næringsliv