Krever at politikerlønninger fryses

Svenske rikspolitikere kan få en lønnsøkning på 20 prosent i høst. Nå krever flere politikere en stans i lønnsveksten.

Næringsminister Maud Olofsson og statssekretær Jöran Hägglund under pressekonferansen om Saab i Rosenbad i Stockholm onsdag etter at GM leverte sine planer for omstrukturering av selskapet til amerikanske myndigheter tirsdag. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Politikk

Sven-Erik Österberg, leder for Socialdemokraternas partigruppe i Riksdagen, ønsker å fryse politikerlønna, noe han får støtte for hos blant andre næringsminister Maud Olofsson. Ifølge Österberg er det urimelig at politikerne skal få økt sin lønn i ei tid hvor industriarbeidere går ned i lønn, pensjonene står på stedet hvil og politikere tar til motmæle mot bonuser i finanssektoren.Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt avviser forslaget og karakteriserer det som et «lettkjøpt poeng». Lønna blir fastsatt av ei nemnd, og det er et poeng i seg selv at politikerne ikke skal ha noen synspunkter i saken, sier han.Bakgrunnen for saken er at de folkevalgte i Riksdagen i Sverige fra i høst av skal få ei lønn som er harmonisert med lønna til de folkevalgte i EU-parlamentet. Fra i sommer av vil EU-parlamentarikerne få 86.000 svenske kroner i måneden.Svenske riksdagsrepresentanter har nå ei grunnlønn på 54.500 svenske kroner i måneden.

Nyheter
Næringsliv