- Kunne fått katastrofale følger

- En total AIG-kollaps ville ha ført til en finanskrise på linje med den i 1930-årene, med katastrofale følger for produksjon, inntekt og arbeidsplasser, sa sentralbanksjef Ben Bernanke i dag.

Sentralbanksjef i USA, Ben Bernanke - Foto: Scanpix
Politikk

USAs finansminister Timothy Geithner og sentralbanksjef Ben Bernanke ble i en kongresshøring tirsdag grillet om statens håndtering av AIG-saken.Begge forsvarte måten Obama-administrasjonens har håndtert skandalen rundt selskapet på etter at det ble kjent at toppledelsen i forsikringsgiganten hadde brukt flerfoldige millioner dollar fra krisepakken de fikk fra staten, til bonuser til seg selv.Bernanke fortalte blant annet at han ville saksøke AIG-ledelsen for bonusutbetalingene, men at han ble overtalt av juridiske eksperter til å la være. Samtidig understreket han at det var nødvendig at staten hjalp til å hindre at AIG gikk konkurs.- En total kollaps ville ha ført til en finanskrise på linje med den i 1930-årene, med katastrofale følger for produksjon, inntekt og arbeidsplasser, sa Bernanke.Geithner og Bernanke ba samtidig Kongressen stramme inn reguleringen av alle finansinstitusjoner som utgjør en mulig risiko for landets økonomi.Geithner påpekte at Obama-administrasjonen og Kongressen må jobbe sammen for å få til omfattende reguleringsformer.- Alle institusjoner og markeder som utgjør en potensiell trussel for økonomien, vil bli underlagt strenge kontroller, blant annet av risikotaking, sa han.Bernanke understreket at det er akutt behov for nye prosedyrer for regulering av de største finansinstitusjonene. (©NTB)

Nyheter
Børs