Null trafikkvekst i Norge

Veksten i biltrafikken i her i landet flater ut. I hovedstaden gikk trafikken ned i fjor.

Foto: Scanpix
Politikk

Trafikken i Norge økte med 1,3 prosent i fjor, mot 3,1 året før. Men tar man i betraktning befolkningsveksten, på 62.000 eller nettopp 1,3 prosent, var det landet sett under ett ingen økning i biltrafikken i fjor, ifølge Statens vegvesen.I Oslo, med den største befolkningsveksten, og i Nord-Trøndelag, gikk trafikken målbart ned.Forsker Arne Rideng er ekspert på trafikkvekst ved Transportøkonomisk institutt (TØI). Han regner med at de økonomiske nedgangstidene i fjor høst har hatt betydning.- Men jeg tror ikke utviklingen utelukkende hadde med finanskrisen å gjøre. Det er ikke godt å si hva som styrer dette. Også tidligere har vi sett at det går litt opp og ned, sier Rideng til Aftenposten.- Bilsalget spiller en viktig rolle. Kjøper man først en bil, så bruker man den. Men det er først og fremst i år at bilsalget har gått kraftig ned. Kanskje har også høye bensinpriser spilt inn. Men personlig tror jeg at det må kraftige svingninger til før prisen gir utslag på bilkjøring. Årlig kjørelengde per bil har vært veldig konstant de siste 20-30 årene, den har ligget på mellom 13.500 og 14.000 km per år, sier Rideng. (©NTB)

Nyheter
Politikk