Økonom om Bernankes store overraskelse

- Dette er dermed gode nyheter både for boligmarkedet og aktiviteten i økonomien, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets i forbindelse med overraskelsen fra Ben Bernanke.

Sentralbanksjef i USA, Ben Bernanke - Foto: Scanpix
Politikk

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets slår fast at den amerikanske sentralbanken (Fed) overrasket markedet på onsdagens rentemøte ved å varsle kjøp av statsobligasjoner for opptil 300 milliarder dollar.Ifølge Magnussen er det første gang siden 1960 at Fed kjøper statsobligasjoner.- Muligens har Fed blitt påvirket at Bank of England startet med å kjøpe statsobligasjoner etter sitt rentemøte tidligere denne måneden - muligens ønske man bevisst å overraske markedet, skriver han i en kommentar.Fed vil dessuten øke kjøpene av boligbaserte obligasjoner (MBS-er) for opptil 750 milliarder dollar, noe som betyr at de samlede kjøpene kan komme opp i 1.250 milliarder dollar), og i tillegg øke kjøpene av annen gjeld av samme type med 100 milliarder dollar, slik at totalen dobles.- Dette betyr at man trapper opp de kvantitative lettelsene betydelig. Sentralbanken vil først og fremst kjøpe obligasjoner med løpetid fra 2 til 10 år og de første kjøpene vil trolig starte i slutten av neste uke. Tiltaket vil både bidra til lavere utlånsrenter og bidra til økte utlån til boligformål. Dette er dermed gode nyheter både for boligmarkedet og aktiviteten i økonomien, skriver seniorøkonomen.Aksjemarkedet reagerte positivt på nyheten. De lange rentene falt med nesten 50 basispunkter etter beslutningen, det største fallet siden 1962. Dollaren svekket seg over tre både mot euro, yen og mindre valutaer som norske kroner.

Nyheter
Næringsliv