Oljefondet lånte penger for å investere i "søppel"

Oljefondet investerte i subprimelån og andre "søppelpapirer" med lånte penger.

Svein Gjedrem (t.v) og Yngve Slyngstad - Foto: Scanpix
Politikk

Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, tapte store beløp på den eksterne renteforvaltningen i 2008. Ifølge DN hadde flertallet av forvalterne som var engasjert for å spekulere i amerikanske boliglån, billån og andre panteobligasjoner belånt porteføljen. Giringen økte dermed den totale eksponeringen.Ifølge avisen var oljefondet klar over giringen da kontraktene ble inngått.Nestleder Jan Tore Sanner i Høyre reagerer.- Oljefondet kan ha giret investeringene etter at finanskrisen var et faktum. Den startet i 2007, så smalt Terra-saken i Norge på høsten, men de som jobbet i markedet, så tegnene til krisen allerede på vårparten. Da girer man ikke en portefølje, sier Sanner.Ved inngangen til 2008 var 54 av 102 milliarder kroner eksponert mot panteobligasjoner i kategorien "Non-Agency MBS". Her finner man amerikanske boliglån av varierende kvalitet, som subprime, lån til eiendomsselskaper, studentlån, kredittkortgjeld osv. Over 85 prosent av disse papirene hadde høyeste kredittvurdering, men nå betegnes en rekke av disse som søppellån.

Nyheter
Børs