Omstridt sjefdommer gjeninnsettes

Pakistans høyesterettsjustitiarius Abdul Hameer Dogar har gått av. Dermed er alt klart for at den omstridte Iftikhar Mohammed Chaudhry kan gjeninnsettes i stillingen.

Dommer i rettssal - Foto: iStockphoto
Politikk

Dogar gikk av lørdag, dagen før han fyller 65 år og dermed blir pensjonist. Han ble innsatt som sjef for Pakistans øverste domstol i 2007, etter at daværende president Pervez Musharraf innførte unntakstilstand og rensket ut motstandere i rettsvesenet.Musharraf måtte gi fra seg makten etter å ha lidd valgnederlag i fjor. Hans etterfølger Asif Ali Zardari har nølt med å gjeninnsette Chaudhry, som har ry på seg som en selvstendig dommer som ikke danser etter makthavernes pipe.Men søndag kan Chaudhry formelt gjenoppta sitt arbeid som høyesterettsjustitiarius. Zardari og hans regjering håper dette vil skape en roligere politisk stemning i Pakistan, der opposisjonen hadde truet med omfattende protestaksjoner.Den pakistanske regjeringen sliter fra før av med alvorlige økonomiske problemer og med kampen mot islamistiske opprørere. USA og Storbritannia har lagt press på lederne i Islamabad, for å få dem til å forsone seg med opposisjonen.

Nyheter
Næringsliv