SV bryter menneske-rettighetene

SVs vedtak om å avvikle religiøse friskoler strider mot menneskerettighetene på minst to punkter, mener eksperter.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen - Foto: Scanpix
Politikk

SVs vedtak om å avvikle religiøse friskoler strider mot menneskerettighetene på minst to punkter, mener eksperter.Både Asbjørn Eide, tidligere direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, og Tore Lindholm, førsteamanuensis ved samme senter, mener at staten ikke kan forby private skoler, skriver Vårt Land.- Staten må respektere foreldrenes rett til å sikre sine barn en opplæring som er i samsvar med deres egen religiøse og filosofiske overbevisning, sier Lindholm.I artikkel to i protokoll til Konvensjonen om beskyttelse av menneskerettighetene og de grunnleggende friheter av 4. november 1950 står det at «Funksjoner staten påtar seg i utdanning og undervisning, skal den utøve med respekt for foreldres rett til å sikre slik utdanning og undervisning i samsvar med deres egen religiøse og filosofiske overbevisning».Ifølge Eide kan ikke staten fjerne muligheten til å opprette private skoler siden det er en rett foreldrene har ifølge menneskerettighetene. Han synes SV heller burde se på innholdet i de private skolene.De samme menneskerettighetene forlanger at skolene ikke kan drive ensidig indoktrinering.

Nyheter
Politikk