To millioner protesterer mot presidenten

Frankrike vil torsdag bli lammet av storstreik. Over to millioner mennesker er ventet å ta del i protesten mot president Nicolas Sarkozy.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy - Foto: Scanpix
Politikk

Frankrike vil torsdag bli lammet av storstreik. Over to millioner mennesker er ventet å ta del i protesten mot president Nicolas Sarkozy.Misnøye med økende arbeidsledighet og stigende levekostnader har gitt grobunn til protestbevegelsen der franske fagforeninger spiller en sentral rolle.Tog, busser, flyplasser, skoler og offentlige bygg vil bli rammet av storstreiken, som er den andre i løpet av mindre enn to måneder.29. januar deltok om lag 2,5 millioner mennesker i demonstrasjoner over hele Frankrike, og arrangørene regner med minst like stor oppslutning fordelt på over to hundre streiker torsdag.Ferske meningsmålinger viser at hele 75 prosent av befolkningen støtter demonstrantene, som krever at president Nicolas Sarkozy hever lønningene for dem som tjener minst og setter i gang tiltak for å sikre franske arbeidsplasser.Et annet krav er at landets rikeste skattlegges hardere, et krav Sarkozy så langt har avvist.- Jeg ble ikke valgt for å øke skattene, fastslo Sarkozy tirsdag.Demonstrantene krever også at planlagte stillingskutt i offentlig sektor skrinlegges.- Det har bygd seg opp en veldig sterk følelse av urettferdighet blant folk. Jeg tror regjeringen skal streve med å overse oss. Det ville for øvrig være uansvarlig, sier Jean-Claude Mailly, leder av fagforeningen Force Ouvriere.Flere økonomieksperter anslår at den franske økonomien vil falle med 2 prosent i år.

Nyheter
Politikk