Truer med å sparke AIG-sjefen

Bonusene får Kongressen til å se rødt.

Foto: Scanpix
Politikk

Amerikanerne raser mot forsikringskjempen AIG, som fortsatte å betale kjempebonuser til sjefene samtidig som selskapet mottok statlig milliardstøtte. Nå må pengene betales tilbake.Onsdag skulle toppsjefen Edward Liddy forklare seg for en komité i Representantenes hus i Washington. Men allerede før dette møtet slo USAs finansminister Timothy Geithner fast at AIG vil bli pålagt å sørge for at bonusene blir tilbakebetalt.Lederen for komiteen for kapitalmarkeder i Representantenes hus, demokraten Paul Kanjorski, sa at Liddy risikerer å miste jobben, hvis han ikke gjør som politikerne vil.- Herr Liddy må enten fortelle oss hvordan han har tenkt å betale tilbake disse pengene, eller så må vi vurdere å fjerne herr Liddy og gi ansvaret til noen andre, tordnet Kanjorski.«Motvillig forsvarer» Ifølge nyhetsbyrået AP framstår AIG-sjefen nå som «motvillig forsvarer av fyrstelige bonuser». Liddy fikk oppgaven med å redde kriserammede AIG av den daværende republikanske regjeringen i september i fjor, to dager etter at en statlig støttepakke på 85 milliarder dollar eller vel 573 milliarder kroner reddet selskapet fra konkurs.Siden da har den samlede støtten vokst til 180 milliarder dollar eller over 1.200 milliarder kroner. Men først i helgen ble det kjent at en rekke ledere i AIGs datterselskaper - ifølge nyhetsbyrået AFP de samme lederne som drev selskapet til randen av bankerott - er tiltenkt en ny omgang med gigantiske bonuser.Dette har utløst reaksjoner som spenner fra ren vantro til voldsomt raseri.- Politikere forteller at de oversvømmes av rasende telefonsamtaler og e-poster, mens dødstrusler og hatefull post har ført til at sikkerheten ved AIGs kontorer er trappet opp, skrev den amerikanske forretningsavisen Wall Street Journal onsdag.Skremmer investorer? Sentrale politikere frykter at AIG-bråket kan true arbeidet med å lokke private investorer til å delta i arbeidet med å få USAs økonomi på fote igjen, skrev Washington Post. Raseriet over bonusutbetalingene har spredd seg til grasrotnivå, med en eksplosjon av oppgitte og fortvilte kommentarer i sosiale nettmedier som Facebook og Twitter.Sharon Schlam i sosialmyndighetene i delstaten New Jersey forteller at delstaten sender ansatte ved kontoret for ungdoms- og familiesaker ut i permisjon for å spare penger.- Jeg vil at AIG-sjefen skal vite at vi permitteres i strid med våre egne arbeidsavtaler, og så kan de kose seg med bonusene sine, skriver hun.Det hjelper lite at Edward Liddy forsikrer at hvis det hadde vært opp til ham, ville AIG-lederne fått andre avtaler med lavere bonuser. Men kontraktene er bindene, og hele forsikringsbransjen bygger på prinsippet om at en avtale er en avtale, sier han. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv