Ap-kjempe er død

Tidligere stortingspresident og parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet Guttorm Hansen er død, 88 år gammel.

Publisert 2. april 2009 kl. 12.24
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 185 ord
Hansen sovnet stille inn på Vestre Havn bo- og servicesenter i Namsos torsdag formiddag, melder Namdalsavisa.Guttorm Hansen ble født i Namsos i 1920. Han kom på Stortinget i 1958 som vararepresentant fra Nord-Trøndelag. Fra 1961 ble han valgt inn som fast stortingsrepresentant, et verv han holdt i hele 24 år.Før Hansen ble stortingspresident i 1973, var han medlem av justiskomiteen og deretter i utenriks- og konstitusjonskomiteen. Han var parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1971-1972. Hansen var også sentral i arbeidet med å få vernet Børgefjell nasjonalpark (1963).Guttorm Hansens væremåte som stortingspresident skapte skole også i årene som fulgte etter at han trakk seg tilbake fra politikken. Boka om Stortingets arbeidsordning som han ga ut sammen med Erik Mo, er fortsatt i bruk, skriver Namdalsavisa.Hansens politiske interesse ble tidlig vekket. Han ble distriktssekretær i AUF i en alder av 18 år.Vesle Guttorm var bare tre år gammel da moren døde i en alder av 25 år. Faren, mekaniker Håkon Hansen, ble alene med Guttorm og Margit som bare var ti måneder. Selv har han beskrevet oppveksten i Namsos som preget av sykdom, fattigdom og solidaritet. (©NTB)