EØS-avtalen: Hvor mye skal Norge betale?

EU og Norge er uenige om det meste i forhandlingene. Og fristen går snart ut.

Foto: Finansavisen
Politikk

Den nåværende femårige avtalen om de såkalte EØS-midlene, som EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein betaler til EU, løper ut 30. april.Til tross for månedsvis med forhandlinger, er det imidlertid fortsatt stor avstand og liten bevegelse mellom partene på de viktigste spørsmålene.- Det er uenighet om størrelsen på bidragene, hvem som skal motta dem, og hvordan de skal brukes, sier Norges EU-ambassadør Oda H. Sletnes til NTB.På overtid Forrige formelle forhandlingsmøte var 13. mars. Partene møttes fredag igjen i rammen av EØS-komiteen, med allerede på forhånd var det klart at det ikke ville ble forhandlet på møtet.Etter det NTB forstår er en tungtveiende grunn for stillstanden lørdagens valg på ny regjering i Island.- Vi står uansett såpass langt fra hverandre at det er urealistisk å bli ferdig før 30. april. Vi har sagt at vi ønsker et nytt forhandlingsmøte i begynnelsen av mai og håper på god fremdrift, nøyer Sletnes seg med å si.- It takes two to tango, sier på sin side kilder i EU-kommisjonen til NTB.EU-kommisjonen krever en kraftig økning av EØS-bidraget, som nesten i sin helhet betales av Norge. Fra et årlig nivå på 293 millioner euro, om lag 2,5 milliarder kroner etter dagens kurs, vil Kommisjonen ha en økning til 500 millioner euro, om lag 4,5 milliarder kroner. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv