Gates foreslår omfattende militærreform

Det går mot omfattende reformer i det amerikanske militære.

Publisert 7. april 2009 kl. 05.52
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.08
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 216 ord
Norske soldater i Afghanistan - Foto: Scanpix
USAs forsvarsminister Robert Gates foreslo omfattende reformer i det amerikanske militære da han mandag la fram sitt budsjettforslag for Pentagon.Målsettingen for reformene er å redusere store våpenprogrammer som daterer seg tilbake til den kalde krigen eller som er basert på sofistikert futuristisk teknologi, og i stedet konsentrere innsatsen om kampanjer mot opprør og terrorisme, slik som i Irak og Afghanistan.Gates foreslår blant annet å avslutte produksjonen av det enormt kostbare jagerflyet F-22, avlyse et nytt sofistikert helikopter for presidenten og redusere bevilgningene til rakettforsvar.På den annen side ønsker han å øke bevilgningene til våpen, droner til overvåking og andre våpensystemer som trengs for eksempel i Afghanistan og Pakistan.
Fokus på dagens kriger
- Budsjettet er beregnet på de krigene vi står i i dag og scenariene vi kan vente å stå overfor i årene som kommer, sa Gates.Han sa også at USA i dag har det som trengs for å forsvare seg mot langdistanseraketter av den sorten som Nord-Korea skjøt opp søndag.Et nytt presidenthelikopter til en pris av 13 milliarder dollar har president Barack Obama selv kalt et eksempel på en innkjøpspolitikk i Pentagon som har gått av skaftet.F-22-programmet blir stanset etter at 187 av de dyre flyene, som koster 350 millioner dollar hver, er levert av Lockheed Martin og Boeing. Flyvåpenet foreslo opprinnelig å kjøpe 400 stykker.