Ingen kreftadvarsel på snusbokser

Norske myndighetene vil ha kreftadvarsel på snusboksene. Men saken er satt på vent fordi EU ikke gir klarsignal for slik merking.

Foto: Scanpix
Politikk

Salg av snus er forbudt i EU, med unntak av Sverige.- Vi har foreløpig bestemt oss for ikke å gjøre noe nytt fremstøt i denne saken. Det er ikke slik at kreftadvarselen aldri kommer, men siden EU-kommisjonen ikke har tatt standpunkt i denne saken ennå vil ikke vi mase på at de må komme med en konklusjon, sier statssekretær Ellen B. Pedersen (SV) i Helse- og omsorgsdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)Norske helsemyndigheter har tidligere gått ut og sagt at de vil bli tydeligere på å kommunisere at snus kan gi kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret. Kreftadvarselen på snusboksene i Norge ble fjernet i 2003 som følge av et EU-direktiv. Advarselen ble erstattet med en advarsel om at snus «kan være helseskadelig og er avhengighetsskapende»I januar i fjor henvendte daværende helseminister Sylvia Brustad (Ap) seg til EU-kommisjonen med norske myndigheters ønske om å gjeninnføre kreftadvarselen på snusboksen. Bakgrunnen var dokumentasjon på at snus kan gi kreft samtidig som man så en økning i snusbruk blant unge nordmenn.Både Folkehelseinstituttet, Kreftforeningen og paraplyorganisasjonen Tobakksfritt hadde bedt departementet om å gjeninnføre kreftmerkingen.17 prosent av menn og 5 prosent av kvinner i aldersgruppen 16 til 25 år bruker snus daglig, ifølge tall fra Helsedirektoratet. (©NTB)

Nyheter
Politikk