Røkke som Blake - Brustad som Alexis

Knut Arild Hareide mener konflikten mellom Aker og regjeringen minner om TV-dramaet Dynastiet.

Partileder i Krf Dagfinn Høybråten og Knut Arild Hareide (tv) og nestleder Inger Lise Hansen - Foto: Scanpix
Politikk

- Regjeringen bør se seg om etter kjøpere som ønsker å operere like langsiktig for å trygge arbeidsplassene. Staten bør overhodet ikke kjøpe seg ytterligere opp. Det ville være å la seg skremme av Kjell Inge Røkke en gang til, sier Venstre-leder Lars Sponheim til NTB.Venstre går til valg på et regjeringssamarbeid med Høyre og KrF, men i dette spørsmålet skiller sentrumskameratene lag.- Jeg sier ikke at vi skal, men staten bør vurdere å kjøpe seg opp i Aker Solutions for å få større innflytelse i selskapet, sier Knut Arild Hareide i KrF til Dagsavisen.Den tidligere miljøvernministeren og KrF-nestlederen viser til at Røkke under sin pressekonferanse onsdag, antydet at han kunne komme til å selge deler av Aker Solutions til utlandet.- Jeg tror han vurderer å selge seg ut. Brustad har spilt så høyt hun kunne, nå gjør han det samme, sier Hareide, som er toppkandidat for KrF i Akershus foran valget til høsten.Hareide mener konflikten mellom Aker og regjeringen minner om TV-dramaet Dynastiet.- Med Kjell Inge Røkke som Blake Carrington og Sylvia Brustad som Alexis, sier han.Ap-medlem og investor Ove Gusevik støtter Hareide, og mener staten bør kjøpe mellom 5 og 10 prosent av aksjene i Aker Solutions og kreve styreplass.- Det ville være fornuftig i et langsiktig perspektiv, og eneste måte å sikre at spillereglene blir fulgt, sier Gusevik til Dagsavisen.Staten kontrollerer 30 prosent i Aker Holding etter oppkjøpet i 2007. Aker Holding eier 40 prosent av Aker Solutions, gamle Aker Kværner.Lars Sponheim ser ikke bort fra at Røkke vurderer sine muligheter, kanskje gjennom strategiske sammenslåinger med andre selskaper.- Men uansett har regjeringen fått et problem i fanget som kan vise seg å velte hele flertallsprosjektet. De rødgrønne hadde håpet at oppmerksomheten rundt oppkjøpet i 2007 skulle sovne hen. I stedet blir det debatt om rødgrønt eierskap og politisk samrøre, sier han.Venstre-lederen konstaterer at Røkke er den samme i dag som på midten av 1990-tallet, da Sponheim var næringsminister.- Han er den samme, på godt og vondt. Han er et råskinn som kan overkjøre alle og enhver, og i 2007 fikk han akkurat hva han drømte om: En søkkrik og kørka dum eier i Aker, sa han i sin tale under partilandsmøtet i Stavanger.- Røkke kan herje med regjeringen som han vil, og det er nettopp det vi ser nå. Årsaken er den svake aksjonæravtalen som regjeringen gikk med på, sier Sponheim. (©NTB)

Nyheter
Børs