Støre lover Iran svar på tiltale

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil gi den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad svar på tiltale hvis han "går over grensen".

Irans president Mahmoud Ahmadinejad - Foto: Scanpix
Politikk

Men det er lite trolig at Støre vil følge sin franske kollega Bernard Kouchners oppfordring om å forlate salen dersom Ahmadinejad gjentar sine kontroversielle uttalelser om Israel på FNs rasismekonferanse.- I utgangspunktet må man respektere ytringsfriheten også på FNs talerstol. Måten å møte uenighet på, er å ta til motmæle, sier Støre til NTB.Som en av få vestlige ministre satt Støre i salen da konferansen åpnet i Genève mandag. Etter programmet skal han holde Norges innlegg rett etter at Ahmadinejad har inntatt talerstolen mandag ettermiddag.Mye kontrovers er knyttet til Ahmadinejads deltakelse og om han vil gjenta sine uttalelser om at sionisme må regnes som rasisme, at Holocaust er en myte og at Israel må fjernes fra kartet.- ParadoksFrankrike er representert av sin FN-ambassadør til Genève på møtet. Før møtestart ga imidlertid utenriksminister Kouchner klar beskjed om at «europeiske ambassadører» vil forlate salen hvis Ahmadinejad gjentar sine uttalelser om Israel. Etter det NTB erfarer, vil noen delegasjoner forlate salen allerede når Ahmadinejad starter sin tale.Dette har Støre liten sans for. Han mener det er et paradoks at land som i oppkjøringen fram mot konferansen har kjempet for ytringsfrihetens stilling, vurderer utmarsj fra salen som virkemiddel.- Det å forlate salen fordyper og forsterker motsetninger, sier Støre, som samtidig understreker at det også for Norge går en grense for hva man vil sitte og høre på.- Men jeg kan ikke definere ord for ord hvor en slik grense går, sier Støre, som vil bruke sitt innlegg til å svare på eventuelle utfall fra Ahmadinejad.Støre mener Ahmadinejads kontroversielle uttalelser om Israel, som Norge tar sterkt avstand fra, er i strid med den teksten som Genève-konferansen skal vedta.- Hvis han gjentar slike utsagn, plasserer han seg på siden, som «the odd man out». Og da skal han få svar på tiltale, sier Støre. (©NTB)

Nyheter
Politikk