Bestiller 4,7 millioner influensavaksiner

Helse- og omsorgsdepartementet har inngått en avtale om innkjøp av 4,7 millioner doser av en vaksine mot svineinfluensa.

Publisert 16. mai 2009 kl. 09.30
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 17.09
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 193 ord
Bjarne Håkon Hanssen Foto: Scanpix

- Avtalen som nå inngås, gir oss mulighet til å sikre befolkningen vaksine i forkant av en erklært pandemi. For meg og regjeringen er det viktig å følge opp en faglig tilråding fra Pandemikomiteens møte fredag ettermiddag. Dette er også i tråd med faglige råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Han sier at en rekke land nå inngår lignende avtaler.Avtalen om innkjøp av pre-pandemivaksine mot den nye influensa A (H1N1) er inngått med legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK). Innkjøpene koster rundt 300 millioner kroner. Norge har allerede en vaksineavtale med GSK om levering av en pandemivaksine til hele befolkningen i Norge hvis det blir en influensapandemi, men den trer først i kraft dersom Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer at vi har en pandemi i fase 6.- Vi vil være på den sikre siden. Vi ser at sykdommen er uskyldig i dag, men dette kan endre seg. Blir viruset mer aggressivt, vil vi være 100 prosent sikre på at vi har tilgang til vaksine, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet til NTB. Skulle WHO erklære en pandemi i fase 6, vil behovet for avtalen som nå er inngått falle bort.