Det japanske bruttonasjonalproduktet krympet med 4 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med kvartalet før.Japans økonomi er i stor grad basert på eksport og er blitt hardt rammet av den globale økonomiske krisen.Men alt ser ikke helsvart ut. Eksportmarkedet tok seg ørlite opp i mars, og flere analytikere spår en moderat vekst i økonomien de kommende månedene, melder BBC.
Kjøper færre bilerPanikk
Tallene fra japanske myndigheter viser at nedgangen i det japanske BNP første kvartal i år var den fjerde kvartalsnedgangen på rad. Siste kvartal i fjor sank økonomien med 3,8 prosent.Eksporten av japanske varer sank med 26 prosent i første kvartal i år, og det skyldes først og fremst at folk i verden kjøper færre japanske biler og elektroniske varer.- Svekkelsen i bedriftssektoren sprer seg gradvis til husholdningene, sa statsminister Taro Aso nylig under en budsjetthøring i nasjonalforsamlingen.- Situasjonen er svært alvorlig, og vi må komme med gode mottiltak, sa han.Investeringer i fabrikker og utstyr falt med 10,4 prosent første kvartal, et tegn på at selskaper og bedrifter gjør det de kan for å redusere utgiftene sine. I samme periode krympet forbruket med 1,1 prosent.- Spareraten har steget, og det bidrar til å forverre resesjonen, sier Richard Jerram, sjeføkonom ved Macquarie Securities i Tokyo til BBC.- Det virker som om folk har fått panikk for jobbsikkerheten sin i en grad vi ikke har sett tidligere, sier han. (©NTB)