Andreassen: Dette gjør Norges Bank

Blir det nytt rentekutt onsdag? Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen gir HegnarOnline sine spådommer.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra - Foto: Finansavisen
Politikk

Onsdag er det duket for nytt rentemøte i Norges Bank.- Foliorenten kuttes fra 1,5 prosent til 1,25 prosent, sier Jan Andreassen i Terra Gruppen til HegnarOnline.- Det er også mulig vi får noe nytt om kvantitative løsninger (QE), hvis Norges Bank erkjenner at statens finansfond og obligasjonsfond ikke er tilstrekkelig til å løse flokene i kredittmarkedene, fortsetter han.Det store temaet for diskusjon bør ifølge økonomen være hvor langt rentevåpenet kan brukes for å bedre arbeidsmarkedet.- Stigningen i ledigheten er nå uten sidestykke i nyere norsk historie. Bør vi kutte mye for å møte arbeidsmarkedets utfordringer? Noen vil si at renta ikke bør brukes mer enn det vi allerede gjør, sier Andreassen.- I mangel av QE tror jeg en rentebunn på om lag et halvt prosent i vinter vil være det naturlige valget. Spørsmålet er om ikke vi hadde vært bedre tjent med at staten ble mer aktiv i kredittmarkedene, ved å bli mer aggressiv i sine kjøp av verdipapirer, eiendommer med mer. Da kunne foliorenta holdes på et høyere nivå, avslutter han til HegnarOnline.Fredag meldte TDN Finans at ti av 12 meglerhus tror hovedstyret i Norges Bank holder foliorenten uendret på 1,50 prosent. De øvrige venter et kutt på 0,25 prosentpoeng. Rentebanen ventes å bli tatt noe opp.Les: Kutter Svein Gjedrem renten på onsdag?

Nyheter
Næringsliv