Fillerister Sylvia Brustad

For første gang retter opposisjonen mistillit mot en statsråd i den rødgrønne regjeringen.

Siv Jensen og Erna Solberg - Foto: Scanpix
Politikk

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) får flengende kritikk for sin håndtering av Aker-saken.I en felles uttalelse onsdag valgte Høyre, Fremskrittspartiet (Frp) og Kristelig Folkeparti (KrF) å rette et mistillitsforslag mot Sylvia Brustad - den kraftigste kritikkformen opposisjonen kan komme med mot en statsråd.Sitter trygt Mistillitsforslaget skal behandles i Stortinget 18. juni. Parlamentarisk leder i Ap, Hill-Marta Solberg, konstaterer imidlertid at forslaget vil være dødt i det øyeblikket det fremmes, da de rødgrønne partiene har flertall på Stortinget.- Slik jeg ser det, hadde ikke opposisjonen noe annet valg enn å fremme mistillit, så høyt som de har gått ut på banen. Men dette er kun politisk begrunnet, jeg har vanskelig for å se det saklige grunnlaget, sier Solberg til NTB.I en felles uttalelse fra de rødgrønne partiene, Ap, SV og Sp, fastslår de parlamentariske lederne at de har full tillit til Brustad. Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttrykker i en kommentar til NTB at Brustad har hans fulle tillit og støtte.Har skapt uro Under en improvisert pressekonferanse i Stortingets vandrehall onsdag kveld, langet henholdsvis Per-Kristian Foss (H), Per Sandberg (Frp) og Ola T. Lånke (KrF) ut mot Brustad.- Vi har kommet fram til at statsrådens handlemåte ikke har vært egnet til å ivareta statens interesser, og at hun har opptrådt sterkt kritikkverdig, sa Per-Kristian Foss.- Hun har gått sterkt ut med påstander det ikke har vært hold for, og som indirekte og direkte har skadet selskapet og skapt uro rundt arbeidsplassene i Aker-konsernet, sa Per Sandberg.Ifølge Per-Kristian Foss skal også Venstre støtte mistillitsforslaget.Mistillitsforslaget kommer etter kontroll- og konstitusjonskomiteens høring av Brustad 20. mai. Opposisjonen følte den ikke fikk gode nok svar på hvorfor Brustad og Næringsdepartementet ikke reagerte tidligere på Røkkes og Akers planer om salg av eierandeler i fem selskaper til Aker Solutions, der staten indirekte er medeier gjennom eierskapet i Aker Holding. Komiteens innstilling kommer neste uke.

Nyheter
Politikk