Frykter full krig i Sudan

Frykten øker for en ny storkrig i Sudan. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim prøver å blåse nytt liv inn i den skjøre fredsprosessen mellom nord og sør.

Erik Solheim Foto: Scanpix
Politikk

Under samtaler med Sør-Sudans president Salva Kiir tirsdag fikk Solheim klar beskjed om at det trengs rask handling hvis ikke fredsavtalen fra januar 2005 skal bryte helt sammen.- Kiir ga klare advarsler om at det må legges mer press på regjeringen i nord for å hindre at det bryter ut full krig igjen, sier Solheims talskvinne, Wera Hellstrøm, på telefon fra Sør-Sudans hovedstad Juba.DystertOver fire år etter at regjeringen i Khartoum inngikk en omfattende fredsavtale med opprørsbevegelsen SPLA i Sør-Sudan, er situasjonen dyster i det enorme afrikanske landet. Gjenoppbyggingen etter 21 års borgerkrig har ikke gått som ventet, tusenvis av flyktninger har vendt hjem til ingenting, og konflikten om oljeressursene er ennå ikke løst.I tillegg har borgerkrigen i Darfur ført til store lidelser vest i landet, mens forsoningsprosessen mellom nord og sør har stått på stedet hvil.I Sør-Sudan har det også blusset opp nye konflikter, og siden januar er titusener av mennesker drevet på flukt som følge av stammekonflikter og herjingene til den ugandiske geriljagruppa Herrens motstandshær. (©NTB)

Nyheter
Politikk