Hans dager som partileder kan være talte

Storbritannias statsminister Gordon Brown har knapt sluttet borgfred i Labour, før en ny spørreundersøkelse truer med å så ny splid. Undersøkelsen viser at partiet vil tjene stort på lederskifte.

Statsminister i Storbritannia, Gordon Brown - Foto: Scanpix
Politikk

Storbritannias statsminister Gordon Brown har knapt sluttet borgfred i Labour, før en ny spørreundersøkelse truer med å så ny splid. Undersøkelsen viser at partiet vil tjene stort på lederskifte.Den hardt pressede statsministeren fikk støtte da han mandag møtte Labours gruppe i det britiske parlamentet, trass i det elendige resultatet i valget på nytt EU-parlament.Det britiske arbeiderpartiet fikk kun 15,3 prosent av stemmene og ble bare tredje største parti, men Brown ble ikke møtt med annet enn spredte krav om avgang på møtet.Den ferske spørreundersøkelsen i avisen The Independent er imidlertid dårlig nytt for Brown. Av undersøkelsen går det fram at Labour ville fått 26 prosent av stemmene om innenriksminister Alan Johnson hadde styrt skuta. De konservative Toryene ville da ikke maktet å få rent flertall, hvilket ville gitt Labour en mulighet til å forhandle med Liberaldemokratene for å beholde regjeringsmakten.Med fortsatt Brown-ledelse vil Labour få en oppslutning på 22 prosent, ifølge undersøkelsen. På grunn av det britiske valgsystemet vil Toryene da oppnå et flertall på 74 representanter.76 prosent av velgere som identifiserer seg med Labour er positive til Johnson, mens 71 prosent svarer det samme om Brown.For Brown er det i tillegg urovekkende at Labour, ifølge undersøkelsen, ville gjort et bedre valg med fem andre ledere enn han selv, blant dem utenriksminister David Miliband og justisminister Jack Straw.En lignende måling var med på å felle tidligere statsminister Margaret Thatcher i 1990.

Nyheter
Politikk