Historisk Joly i EU-valg

Eva Joly ble historisk da hun med sitt norske statsborgerskap ble valgt inn i EU-parlamentet for Frankrike.

Korrupsjonsjegeren Eva Joly - Foto: Scanpix
Politikk

Lav valgdeltakelse og frammarsj for høyresiden preget EU-valget.Da valgdagsmålingene tikket inn søndag kveld, ble det raskt klart at norsk-franske Joly var valgt inn med god margin fra sin andreplass på listen til Europe Ecologie i Paris-regionen Île-de-France.- Det er klart at jeg kommer inn, spørsmålet er om vi kanskje får inn en til fra min valgkrets, sier en strålende fornøyd Joly til NTB.- Historisk De første resultatene fra de opptalte stemmene viste søndag kveld at hennes parti hadde kapret rundt 16 prosent av de franske stemmene.- Det er historisk, alle anser det for å være historisk, sier Joly innimellom en rekke av radio- og TV-intervjuer søndag kveld, samt debatter med politiske motstandere.- Alle ønsker meg lykke til og er veldig positive til meg, sier Joly, som understreker at hun har jobbet svært hardt i valgkampen de siste tre månedene.Men det er nå den virkelige jobbingen begynner.- I mitt 65. år går jeg inn i ett nytt yrke, det er en bratt lærekurve, konstaterer Joly.Lav deltakelse De første resultatene søndag viste at Jolys parti lå omtrent likt som sosialistpartiet PS, som mer eller mindre halverte sin oppslutning fra valget for fem år siden.Det konservative regjeringspartiet UMP ligger an til å bli største parti med over 28 prosent av stemmene. Dermed kan president Nicolas Sarkozy glede seg over at en sittende president for første gang siden 1979 har gått seirende ut av et EU-valg i landet.Samtidig var valgdeltakelsen i Frankrike på et historisk lavmål, noe som også gjaldt gjennomsnittet for EU. Etter at stemmelokalene stengte, viste prognosene en oppslutning på 43,01 prosent for EU som helhet, en nedgang fra bunnivået på 45,47 prosent i 2004.EU-kommisjonens president José Manuel Barroso er skuffet over oppmøtet som han mener kan skyldes en navlebeskuende valgkamp.- Dette er ikke tiden for selvtilfredshet. Nasjonale politikere, hvis debatter altfor ofte dreier seg om nasjonale forhold, må vise seg mer konsekvent som både nasjonale og europeiske aktører, sier Barroso.

Nyheter
Politikk