Nå kan denne mynten få dødsstøtet

Den har vært med oss i årevis. Nå kan det være over og ut for den lille mynten.

Foto: Scanpix
Politikk

Norges Bank vurderer å pensjonere 50-øringen. Vi roter bort for mange av dem. En avgjørelse om 50-øringens skjebne er ventet i løpet av året.Norges Bank mister nemlig for tiden mer enn 17 millioner 50-øringer i året. Ingen vet hvor de tar veien.- Vi ser at vi leverer ut et betydelig større antall enn det som kommer inn igjen, sier assisterende direktør Leif Veggum i Norges Bank til Bergens Tidende.Siden 1995 er antallet 50-øringer i sirkulasjon blitt nesten doblet, til om lag en halv milliard mynter. At myntene forsvinner er et av argumentene for å kutte dem ut.- Vi vurderer om 50-øren i dag er et hensiktsmessig betalingsmiddel, og om den samlede nytten er stor nok til at den forsvarer de samlede kostnadene, sier Veggum.Å lage den lille, brune mynten er nemlig ikke gratis, selv om den er rimeligere å produsere enn pålydende.- Vi går ikke ut med kostnader, men jeg kan si at det koster mindre enn 50 øre å lage en 50-øring, sier Veggum.På det meste har det kostet minst 20 øre å lage hver mynt, bare i råvarepriser. I tillegg kommer kostnader til pressing, frakt og håndtering.Om Norges Bank bestemmer seg for å droppe 50-øringen, vil det ikke skje over natten. Den vil kunne brukes som vanlig i ett år etter kunngjøring om at den trekkes tilbake. Deretter har Norges Bank plikt til å innløse myntene i ti år.Den forrige mynten som ble borte var tiøringen. Den siste ble preget i preget i 1991, og den ble tatt ut av sirkulasjon i 1993.

Nyheter
Politikk