Obama møtt med applaus i Kairo

President Barack Obama innledet talen sin i Kairo med å takke og hilse tilhørerne på arabisk.

President Barack Obama - Foto: Scanpix
Politikk

- Jeg er kommet til Kairo for å søke en ny begynnelse mellom USA og verdens muslimer, sa Obama i talen han holdt i Kairo torsdag.- Jeg vet at en endring ikke kan skje over natten, men jeg er overbevist om at vi må lytte, lære og respektere hverandre for å bevege oss framover, sa Obama, og understreket hvor viktig det er med ærlighet.- Det er hva jeg vil gjøre i dag, å være ærlig, sa Obama.Han snakket videre om sin bakgrunn, både som kristen og med kenyansk far, og fremholdt at han ønsker en ny begynnelse mellom USA og den muslimske verden, basert på gjensidig respekt og felles interesser. Ytterliggående muslimer har utnyttet det anstrengte forholdet, men USA og islam behøver ikke å være i konkurranse med hverandre, sa Obama videre.- Syklusen med mistenksomhet og splid må ta slutt, sa Obama, og fastslo at islam ikke er en del av problemet, men en del av det å skape fred.Om konflikten i Midtøsten sa han at båndene mellom USA og Israel er ubrytelige, men at situasjonen til palestinerne samtidig er uholdbar.- En tostatsløsning er den eneste måten å få slutt på konflikten, fremholdt han, og oppfordret palestinerne til å få slutt på volden mot Israel, mens israelerne ble bedt om at stanse bygging av bosetninger på palestinske områder. (©NTB)

Nyheter
Politikk