Oljefondet fikk så ørene flagret

Den aktive forvaltningen i Oljefondet fikk knallhard kritikk på Stortinget mandag. - Sensasjonelt dårlig, sa Frp.

Yngve Slyngstad - Foto: Scanpix
Politikk

Talere fra SV til Frp var kritiske og enige om at forvaltningen har bidratt til å svekke fondets tillit blant folk flest, blant annet på grunn av meglernes lukrative bonusordninger. Den aktive forvaltningen fikk også mye av skylden for fondets store tap i 2008.- Resultatet av den aktive forvaltningen i 2008 er ikke tilfredsstillende. Vi har hatt aktiv forvaltning siden 1998 uten at det egentlig har vært noen skikkelig debatt om vi skal ha det, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV).Regjeringen skal foreta en gjennomgang av den aktive forvaltningen som skal være avsluttet neste år. Opposisjonen foreslo at denne utredningen må fremskyndes slik at den kan legges fram som egen sak i Stortinget høsten 2009.Debatten viste at det i det store og hele, bortsett fra Frp, er bred enighet om hovedtrekkene i forvaltningen av fondet.Dårlig årStatens pensjonsfond hadde i 2008 sitt dårligste år siden starten både på utenlands investeringer og investeringer i Norge. Dette satte også sitt preg på debatten.- Fjorårets forvaltning er sensasjonelt dårlig. 25 prosent av forvaltningskapitalen er borte. Vi aksepterer ikke at finansministeren forsøker å bagatellisere tapene, sa partiets talsmann Christian Tybring-Gjedde.Han sa at Frp er klar over at tapenes skyldes finanskrisen, men hevdet at dårlig aktiv forvaltning må ta sin del av skylden. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv