WHO erklærer H1N1 som pandemi

Svineinfluensaen er nå en global pandemi. Det ventes mange smittede i Norge, men erklæringen utløser ingen umiddelbare tiltak.

Foto: Scanpix
Politikk

Klokken 18 torsdag hevet Verdens helseorganisasjon (WHO) sin faseinndeling for nye influensa A (H1N1) til nivå seks, det øverste nivået i en pandemi. Det betyr at vi har en global pandemi med ubegrenset geografisk spredning.- Det betyr ikke at sykdommen har forandret seg og blitt mer alvorlig. Det betyr ikke at befolkningen skal være mer urolig enn den var før nivåhevingen, beroliger helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.Verre enn vinterinfluensa På verdensbasis har influensaen krevd 141 dødsofre, mens over 27.700 er smittet. I Norge har til nå 13 personer fått svineinfluensa. Elleve av dem er smittet i USA eller Mexico, mens to er smittet etter å ha bodd med en av disse.Helsedirektoratet regner med at mange flere kan bli syke, fordi få har immunitet.- Et ikke ubetydelig antall vil få et alvorlig sykdomsbilde. Langt flere kan bli syke enn ved en ordinær vinterinfluensa, sier han.Overlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen sier det er sannsynlig at influensaen vil spre seg over hele verden, men ikke med det første.- Vi tror det er mest sannsynlig at den vil spre seg relativt rolig fremover, men at spredningen vil øke på igjen utover høsten, sier han.

Nyheter
Politikk