Fare for solslyng sinker togene

Stor fare for solslyng gjør at spesialister hver natt denne uken har blitt tilbakekalt fra ferie og sendt ut til skinnene for å kappe ut biter slik at spenningen minskes.

Foto: Scanpix
Politikk

På Bergensbanen måtte togene kjøre med en maksimumshastighet på 50 kilometer i timen fra klokken 13 til klokken 21 fredag, noe som gjorde at togene ble mellom to og tre timer forsinket. Vanligvis kan togene kjøre opptil 130 kilometer i timen på deler av strekningen.- Dette tar vi veldig alvorlig. Torsdag ble temperaturen på skinnene på Bergensbanen målt til 52 grader, og det betyr at skinnene har ganske store spenningskrefter, fordi jern som kjent utvider seg når det er varmt, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.FarligHver natt denne uken har spesialister rykket ut for å redusere faren for solslyng.- De kapper ut en bit av skinnen flere steder på jernbanen, slik at spenningen minker. Det er ingen ufarlig jobb, fordi man slår ut store krefter i skinnen. Det er en jobb for fagfolk, og på grunn av situasjonen nå har vi blitt nødt til å kalle folk tilbake fra ferie for å få jobben gjort, forteller Bårdstu.Jernbaneverket melder om fare for solslyng også på Dovrebanen og på Rørosbanen. Fredag ettermiddag var Dovrebanen stengt i en time mellom Brumunddal og Lillehammer. Mellom Lillehammer og Eidsvoll måtte togene senke farten på grunn av solslyngfaren.