Fine veier innbyr til høy fart

Over halvparten av dem som kjører for fort, gjør det fordi veien innbyr til det, viser en rapport fra Transportøkonomisk institutt.

Politikk

Undersøkelsen viser at menn mellom 21 og 40 år er de som oftest bryter fartsgrensen. Samtidig er det unge menn mellom 18 år og 25 år som topper ulykkesstatistikken.Av dem som kjører for fort, sier 53 prosent at de gjør det fordi «veien innbyr til det».Høy hastighet er også en av teoriene om hendelsesforløpet for ulykken i Eiksundtunnelen der fem personer mistet livet natt til mandag.Lederen i Vegdirektoratets trafikksikkerhetsavdeling, Finn-Harald Amundsen, sier til Dagsavisen at visse tunneler brukes som rene fartsprøver.- Folk tror de kan kjøre så fort de bare klarer i disse tunnelene, sier han.Trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF sier at holdninger, evne til konsekvenstenkning, planlegging, impulskontroll også virker inn, slik at det blir for enkelt å skylde på «gode eller dårlige veier» som forklaring til ulykker.- De som vil kjøre fort, vil gjøre det uansett, sier Moe. (©NTB)