G8-lederne uenige om økonomien

Når de mektige G8-lederne møtes i Italia, står den skrantende verdensøkonomien høyest på agendaen. Men topplederne er uenige om hvilken resept som fungerer best.

Dollarsedler - Foto: AP
Politikk

Spørsmålet som kommer til å dominere samtalene i fjellbyen L'Aquila, er hvordan verdens ledende økonomier sammen kan håndtere den økonomiske krisen. Statslederne fra USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Russland skal prøve å bli enige om koordinerte tiltak.- Hvordan unngå en ny økonomisk krise? Det blir det viktigste temaet på dette møtet, tror Rainer Guntermann, seniorøkonom i det tyske investeringshuset Dresdner Kleinwort.Det er vertslandet Italia som sterkest tar til orde for en global standard for hvordan økonomien skal styres. Italienerne ser blant annet for seg felles retningslinjer for hvordan finansmarkedene og bankene skal reguleres. Standarden skal også regulere lederlønninger, skatter og internasjonal handel. Skissene til retningslinjene ble laget da G8-landenes finansministre møttes i juni.