Marine Harvest bruker enormt mye antibiotika

Det norske oppdrettsselskapet Marine Harvest, eid av John Fredriksen, bruker 5.000 ganger så mye antibiotika i Chile enn i Norge.

John Fredriksen - Foto: Finansavisen
Politikk

I en ny rapport forteller oppdrettsselskapet Marine Harvest selv om de enorme mengdene antibiotika næringen bruker i lakseoppdrett i Chile, skriver Dagbladet.Tallet som selskapet selv oppgir, er 5.000 ganger høyere enn tallet for bruk a antibiotika i norsk oppdrettslaks.- Dette er hårreisende tall, sier Karoline Andaur i Verdens Naturfond WWF, som lenge har prøvd å få denne informasjonen fra selskapene.Overdreven bruk av antibiotika kan føre til resistens mot antibiotika, skader og bivirkninger hos laksen og spredning til villaks og lokale miljøproblemer.I Chile er det svært intensiv oppdrett på et konsentrert område, med minimal kontroll fra myndighetenes side. Dette har ført til mye sykdom, noe som i sin tur har ført til at selskapene har pøst på med antibiotika, slik som i Norge tidligere.I dag er oppdrettsnæringen i Chile nær kollaps som følge av problemene med sykdomKommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest innrømmer problemet og sier at de mye tidligere skulle ha fått til endringer. I fjor tok de i bruk vaksine og kuttet antibiotikaforbruket. (©NTB)